Sommerferie i Alanya

Hold ferie i Alanya i Tyrkiet, og nyd hvert et sekund. Alanya kan varmt anbefales til alle der ønsker at nyde varmen, tage på udflugter, se nattelivet og besøge restauranter.

Alanya byder på gode ferieoplevelser året rundt, så det er ikke kun i højsæsonen du kan tage til Alanya, faktisk kan du drage fordel af, at rejserne uden for højsæsonen er billigere.

Stranden ved Alanya, Tyrkiet

Alanya er Tyrkiets mest populære feriedestination, og ligger ved foden af Taurusbjergene, ned til én af Middelhavets bedste strande.

Denne skønne badeby kæmper først og fremmest lidt med sit rygte efter et stort byggeboom, invasion af tyske charterturister og en del kendisturisme, men rygtet yder ingenlunde Alanya retfærdighed.

Igennem de seneste år har byen gennemgået et markant skifte som følge af en særdeles visionær og populær borgmester, der har stået i spidsen for en radikal ændring af byen med det blakkede rygte. 

Byen er blevet en cykelby ved, at trafikken er blevet ledt udenom byen, og så har de mange parker gennemgået flere renovationer, der blandt andet har budt på et omfattende net af cykelstier, som man kan frekventere på byens gratis bycykler.

Derudover er det ingen hemmelighed, at strandene i Alanya er nogle af de allersmukkeste i Europa.

Flyrejsen til Alanya

Det er nemt at komme til Alanya med mange ugentlige afgange direkte fra alle Danmarks lufthavne. Returbilletter er tilgængelige fra omkring 2500, som er en overskuelig pris.

De nærmeste lufthavn er Gazipasa der ligger 42 km øst for Alanya (45 minutter), og Antalya, der ligger 130 kilometer mod vest (2+ timer).

Lufthavne til Alanya, Antalya og Gazipasa

Sådan kommer du rundt i Alanya

Selvom der er gode vejforhold i Alanya, så er det kun nødvendigt at bruge bil, hvis du vil uden for byen. Der er mange steder de udlejer biler, knallerter og andre former for køretøjer, så det kan du nemt gøre. Husk at tilkøbe forsikring, ellers kan det blive en dyr fornøjelse.

Som sagt er der gjort en aktiv indsats til fordel for fodgængere og cyklister, og det kan bestemt mærkes. Der er fortove overalt, og ofte også gjort rigeligt plads til cyklister, som dog ofte generes af scootere, der snildt kører 60 km/t.

Hvis du skal rundt i byen, kan du tage en dolmus, der er små minibusser, der nemt smyger sig rundt i selv de mindste gader. Det er ofte også dem du skal med, hvis du på egen hånd vil på udflugt uden for byen.

Lidt Praktiske informationer

Visum og pas

Danske statsborgere får et stempel i passet ved ankomst til Tyrkiet. Det er gratis og gælder 90 dage, hvis bare passet er gyldigt minimum seks måneder efter hjemrejsen.

Valuta

I Alanya bruger man tyrkiske lira (TL), der efter finanskrisen har ligget på cirka 117 TL for 100 DKK.

Du kan bruge internationale kreditkort stort set alle alle steder, og i digitale enhed koster det ikke ekstra, dog er der nogle gange et mindre gebyr på transaktionen. Jeg vil helt klart råde dig til, kun at bruge elektronisk betaling, ikke fluesmækker, som burde være død for længst, men der er nogle af dem tilbage. Samtidig skal du ikke lade dem tage kortet med i baglokalet, netop af samme årsag, så følger du efter dem!

Du kan sagtens hæve penge, der er en del ATM, især ved banker. Det er den sikreste måde at “bruge” penge på, når du er udenlands. Du hæver ikke mere end du skal bruge, og du hæver fra en officiel international bank. Ulempen er, at du betaler typisk et gebyr i din bank for veksling, når du hæver i en bankomat, på omkring 30-50 DKK.

Du kan bruge de vekselstationer der er, men så får du ofte en ringere kurs, da det er valutaomregningen de tjener penge på, og ATM hævninger er typisk “billiger når du tager alt med i udregningen.

Forsikring

Du skal selv tegne en rejseforsikring, da Tyrkiet ikke længere er omfattet af hverken det gule sygesikring eller det blå.

Husk at undersøge, om forsikringen også dækker aktiviteter på ferien som cykling, vandsport og kørsel i lejet bil.

Vaccination og hygiejne

Du behøver ingen vaccinationer, og du kan også drikke vandet i Tyrkiet, der dog har en bismag af klor, der gør, at de fleste turister drikker flaskevand, der er nemt tilgængeligt og særdeles billigt.

Alternativt kan du medbringe en filterflaske for en sikkerheds skyld, hvis du tanker vand uden for byens normale forsyning.

Påklædning

Alanya er en 100% turistby, og her er nærmest fri påklædning. Der er dog nogle begrænsninger, især hvis du vil besøge helligdomme, for her skal du dække skuldre, overarme og knæ. Kvinder bør også dække håret ved besøg i en Moske.

Sol, strand og lækkert sand

Alanya er mere end nogen anden by i Tyrkiet blevet kendt for sine gode sandstrande.

Byen deles af forbjerget, og mod vest strækker sig den brede Kleopatrastrand, hvor du kan slappe af under parasollen eller lege i bølgerne.

Veststranden (Cleopetrastranden) består af groft sand, men alligevel lækkert og behageligt, og uden særligt mange sten og klipper, som der er på øststranden.

Desværre bliver der hurtigt dybt, og med dage hvor der er bare lidt bølger, er den ikke særlig børnevenlig.

Veststranden ved Alanya med lækkert groft sand - også kaldet Cleopetrastranden
Veststranden ved Alanya med lækkert groft sand – også kaldet Cleopetrastranden

Mod øst løber Øststranden flere kilometer ud af byen. Her er sandet groft, men med en del sten og klipper i vandet.

Den er dog mere børnevenlig, da der ikke bliver så hurtigt dybt, som på veststranden.

Øststranden ved Alanya, Tyrkiet
Øststranden ved Alanya, kaldet Damlatas stranden

Uden for Alanya kan du også finde gode sandstrande – måske endda en helt for dig selv.

Turismen blomstrer

Alanya var for en halv snes år siden en mindre havneby med kun 30.000 indbyggere. Turismen har i høj grad sat skub i byen, som i dag er en stor og moderne ferieby med 150.000 indbyggere. Får man lyst til en pause fra dejlige sandstrande og det eksotiske byliv venter der også andre oplevelser derude.

På charterrejser til Alanya og omegn oplever man en eksotisk kultur, farvestrålende blomsteranretninger og mangfoldig natur.

Tag en tur ind i landet mellem frodige bjerge og floder og oplev den tyrkiske hverdag i de små landsbyer.

Den farverige basar, kilometervis af badestrande, fantastiske restauranter og en gæstfrihed i særklasse. Alanya byder på oplevelser for hele familien.

Shopping i Alanya

Der er et væld af butikker i Alanya, som alle har en masse spændende ting som man kan købe med hjem. Specielt butikker med tøj og sko er i overtal.

Har du handelstalenterne i orden, kan du gøre masser af gode køb i de mange små, hyggelige butikker i Alanya.

Husk, at når du skal på shopping i byen, så undgå at handle i de første dage af ferien. Det er vigtigt, at du har fuldstændigt styr på valutaen inden du handler!

Vær også opmærksom på, at meget af det som sælges i Alanya er kopivarer, som er ulovligt at medbringe til Danmark.

Du kan ikke gå 5 meter, uden du bliver antastet, fordi du skal købe en masse, du ikke vidste du havde brug for.

Du skal prutte om prisen, ellers bliver du snydt. En handel er ikke god for dig, før sælgeren sparker til noget og bander, på vej ind i baglokalet.

Men så “ond” behøver du jo ikke være, de skal jo trods alt tjene til hele året, på blot et par måneder 🙂

Shopping street Alanya, her er en hel by af butikker.
Shopping street Alanya, her er en hel by af butikker.

Restauranter med det Tyrkiske køkken

I Alanya finder du et væld af indbydende restauranter – små lokanta’er med udsøgt hverdagsmad til ingen penge og eksklusive restauranter af international standard, der ligger side om side.

Det er rigtig lækkert at spise frisk fisk, Alanya har sin egen fiskerflåde, så det kan godt anbefales. Fisken må gerne være grillet, og så serveres den med ‘meze’, som betyder småretter på tyrkiske, ofte lidt brød med forskelligt “dip” til.

Hvis man ikke er til fisk kan en ‘Ottoman Pot’ anbefales. Det er et lerfad med oksekød, tomatsauce, grøntsager og ost på toppen. Meget traditionelt, tyrkisk mad.

Lækker mad fra det Tyrkiske køkken
Lækker mad fra det Tyrkiske køkken

3 seværdigheder du ikke må gå glip af

Når du besøger Alanya, er der tre seværdigheder du ikke må gå glip af, da de er med til at definere Alanyas historie, og giver nogle oplevelser, som alle der har været i Alanya, kan snakke med om.

Det røde tårn

Det røde tårn ved havnen er blandt Alanya’s varetegn.

Da en Sultan i 1226 efter fem års kamp havde indtaget Alanya, byggede han Det Røde Tårn primært til forsvar af byen.

Sammen med Alanya-Borgen er tårnet én af byens mest besøgte seværdigheder og samtidig byens varetegn.

Det ottekantede tårn stod færdigt i 1226 og er 33 meter højt med fem indvendige etager.

Nederste etage huser ofte forskellige udstillinger, det kan være historiske samlinger med tæpper, arbejdsredskaber eller måske våben og andet fra de historiske perioder.

Den gamle borg

Højt hævet over resten af byen findes Alanyas kendetegn, den gamle borg, og med sin beliggenhed ca. 250 meter over havet er udsigten uforglemmelig.

De første sten blev lagt før vor tidsregning, hvorefter forskellige bygherrer har været med til at fuldende borgen, som den ses i dag.

Størst indflydelse på borgens størrelse og udformning kan dog tilskrives Sultan Keykubat.

Rundt om borgen snor sig over 6 kilometer bymur, forsynet med 140 udkigstårne. Noget som gjorde det næsten umuligt for eventuelle angribere ikke at blive opdaget. Der er en ubeskrivelig udsigt fra borgen ud over hele Alanya.

På vej op til borgen af den snoede og til tider meget stejle vej, finder du små caféer, boder og hyggelige restauranter.

Borgen og den gamle by i Alanya, Tyrkiet

Damlatas grotten

Næsten i centrum af Alanya findes den spændende drypstenshule, Damlatas-grotten.

Under konstruktionen af Alanya Havn i 1948 fandt man Damlatas-grotten, mens man var i færd med at udføre sprængningsarbejde.

I dag er grotten en af byens mest besøgte seværdigheder. Grotten har en konstant temperatur på ca. 21 grader og en luftfugtighed på over 90%.

Inde i grotten ses drypstene, som vokser både opad og nedad, og er flere millioner år gamle. Det siges, at klimaet i grotten har en helbredende virkning på forskellige sygdomme!

Fest til den lyse morgen

De fleste der snakker om rejser til Tyrkiet, får ofte drejet det hen på ferie-byen Alanya, som i følge nogle rejsende minder mere om et party-mekka alla Lloret de mar eller Golden Sand i Bulgarien.

Besøger man byen i højsæsonen, vil man da uden tvivl, heller ikke kunne undgå at rende ind i grupper af unge, som sover deres tømmermænd ud på stranden eller ved poolen i dagstimerne, og fester løs på diskoteker og gader når nattens mørke falder på.

I de sene timer er her masser af livlige barer med levende musik og farverige cocktails samt diskoteker med internationale Dj’s og fyldte dansegulve. Nattelivet i Alanya kan godt anbefales, hvis du ikke rejser med børn:)

Er du ikke til knæk-lys og teenage-fest, kan der være fordele i at lægge ferien i de tidligere sommer-uger (juni) eller i slutningen af august, hvor byen virker mere rolig, og hvor der er mere ro til at opleve de kulturelle og historiske skikke, som byen også byder på.

Det er i hvert fald en god ide, at undersøge hvor hotellet ligger, inden rejsen bestilles. I bycentrum vil der ofte være en del larm om natten, mens i udkanten af byen er der større chance for, at de små kan sove roligt hele natten.

Pas på fotografen

Jeg ved ikke, om det skal være en advarsel, for hvis du gerne vil have ferieminder med hjem, digitalt eller papirbilleder, kan du selvfølgelig godt lave en aftale med en fotograf.

De kan være lidt påtrængende, men de ved også godt hvad “turisterne” vil have, så når du bliver fanget af en af dem, og smidt rund i byen, får du mulighed for at købe nogle ret gode billeder, du sikkert ikke selv havde fundet på at tage.

Portrættet er et populært billede, og hele familien kommer til at sidde model på skift.

Luna sidder model for fotografen
Luna sidder model for fotografen

Kan du holde solen? Det spørgsmål kan besvares her, for det er et andet af de populære skud fotografen rigtig gere vil tage.

Michael fanger solen - en solnedgang i Alanya
Michael fanger solen – en solnedgang i Alanya